Skip to content

Växthus och Pergola

Personal med mångårig erfarenhet av växthus och pergola

Förläng säsongen med ett Orangeri, Växthus eller ett Uterum

Funderar du på att bygga ett uterum, men är osäker på vilken typ som passar bäst eller vilka regler som gäller? Växthus, orangeri, pergola eller inglasad altan – vi hjälper dig reder ut skillnaderna och vad du behöver tänka på. Och självklart kan du beställa detta via oss.

Våren / Sommaren 2023

Orangeri
Många drömmer om ett prunkande och vackert orangeri – en plats dit du kan bjuda in vänner för mysiga luncher och middagar. Det som skiljer orangeriet från växthuset är att det i första hand används för att umgås i och för övervintring av känsliga växter som exempelvis citrusträd och vindruvor.

Med andra ord ska du bygga ett orangeri om du vill ha en oas som du kan inreda och använda året runt. Tänk på att inte placera orangeriet i söderläge, då finns risken att det blir för varmt när solen ligger på.

Växthus

Till skillnad från ett orangeri är ett växthus mer funktionellt och anpassat för odling. Men det kan också användas som lusthus och uterum. 

Växthuset är inte alltid isolerat och har ingen vattentät konstruktion, så vill du inreda växthuset ska du använda utemöbler som tål fukt. Är du sugen på växthus föreslår vi att du kontaktar oss för tips om bygge av växthus.

Inglasad altan

Vill du glasa in din altan eller uteplats? Eller ska du bygga en inglasad altan från grunden? Oavsett vad du vill göra så är det bra om du först ställer dig frågan hur du ska använda den. Du kanske är ute efter en lösning som gör det möjligt att använda altanen under sommaren oavsett väder. 

Vill du vara på altanen året runt finns det olika lösningar för isolering och uppvärmning. Terrassvärmare är ett bra alternativ om du vill ha lite extra värme.

Pergola

Pergola vars namn kommer från italienskan och betyder lövgång eller lövsal är inte bara funktionell, utan också vacker. En pergola består av fyra pelare, ofta utan väggar och med möjlighet till tak. Du kan låta växter klättra och skapa ett grönskande uterum eller välja att sätta upp väggskärmar. 

Pergolan fungerar bra i anslutning till ditt hus såväl som fristående i trädgården. Ett utmärkt val om du vill skapa en vacker plats för skugga under sommarens varmaste dagar. Här kan du läsa om vad du bör veta när du ska bygga en pergola.

Behöver jag bygglov?

När du väl har bestämt dig för vad du vill bygga för typ av uterum finns det några regler du bör ha koll på. De skiljer sig åt beroende på vad du ska bygga och hur du ska bygga ditt uterum.

De här reglerna gäller:

– Bor du i villa eller radhus och uterummet är högst 15 kvadratmeter krävs inte bygglov.

– För en uteplats med tak eller en altan som du vill glasa in kan det krävas bygglov.

– Sker bygget närmare 4,5 meter till tomtgränsen behöver du fråga dina grannar om lov, och gärna få det skriftligt godkänt.

– Har du fått bygglov ska du även se till att bygget uppfyller vissa krav.

Källa: Boverket